Johan fikk endelig et år på Bildøy

Johan fikk endelig et år på Bildøy

Etter yrkesfag og påbygg så han for seg et bibelskoleår, men sånn ble det ikke.

Skrevet av
Ole Johan Bredvei Hvarnes

De fleste studentene på Bildøy kommer hit rett ettervideregående. Slik har det ikke vært for Johan Byremo. Etter to år med bygg og anlegg, og et år med påbygg så han for seg et bibelskoleår, men det endte ikke slik.

– Etter påbygg ville jeg egentlig på Bildøy, jeg hadde fått t-skjorte, skoleplass og alt, men så ble jeg kalt inn til militæret.

En ny mulighet

I etterkant av førstegangstjenesten fikk Johan muligheten til å bli ungdomsarbeider på bedehuset hjemme på Flekkerøy. I tillegg jobbet han som tømrer. Likevel klarte han ikke å slippe tanken om å gå på Bildøy. Han endte opp på Tjeneste.

Linja Tjeneste er litt annerledes enn de andre. Vanligvis har studentene gått ett år på Bildøy fra før, og velger å bli enda et år, for å sette ut i praksis det man lærte året før.

Mesteparten av året er man på praksisplassen, men Tjeneste-klassen samles for undervisning og inspirasjon omtrent 13 uker i løpet av året.

Johan fikk muligheten til å kombinere jobben som ungdomsarbeider med undervisning på Tjeneste – uten å ha gått på Bildøy før.

– Det har gått veldig greit, jeg ble godt tatt imot på Hjertefokus, med et åndelig fellesskap sammen, forteller han.

Hjertefokus er et kurs som alle studenter på Tjeneste får på starten av året.

– Det er et kurs som lærer oss om tomrommet i hjertet, som påvirker oss negativt, med ting som man har tatt til seg og som gjør at man tenker feil om seg selv. Men Gud har skapt oss med en uendelig verdi, og han vil ha oss her.

Han beskriver det som å «fikse opp i gammelt grums».

– Det var en positiv opplevelse. Det var ikke noe før og etter, men det var mye jeg kunne ta med meg og huske på. For min del var det ikke en «ny» Johan, men en opplyst Johan, som innså at vi er skapt for noe mer, slår han fast.

Lederundervisning

Også i undervisningen senere på året har Johan opplevd at det utfordrer han som leder, og at han har lært mye om seg selv.

– Undervisningen går litt dypere i ting, det er ikke alltid ren bibelundervisning, men mer anvendelig undervisning som kan få påvirkning i livet. For eksempel har vi hatt om nådegaver.

Mye av fokuset er på hvordan studentene kan bruke sine egne styrker.

– Vi tok en personlighetstest, for å få en indikasjon om hvordan vi passer inn i en lederrolle, og hvordan vi reagerer i ulike situasjoner. Mye av det stemte med hvordan jeg tenkte om meg selv, forteller Johan.

 

På praksisplassen har han fått bryne seg på mange ulike oppgaver, og lært mer om hva han trives med og ikke.

– Jeg får testet mye forskjellig: ungdomsmøter, konfirmantundervisning, bibelundervisning og bibelgrupper, i tillegg til litt administrative ting på bedehuset. Man får lært mye, og funnet ut av hvilken tjeneste som er gøyest. For meg er det å bli kjent med ungdommen og knytte relasjoner til dem.

– Er det verdifullt med et år på Tjeneste selv om man ikke ender opp som ungdomsarbeider for alltid?

– Selv om man ikke jobber med kristne, så vet man hvor man har sin verdi, hvordan man reagerer og hvordan man kan håndtere utfordringer.

Han mener året kan gi et godt grunnlag videre.

–  Å kunne forsvare det håpet en har. Å være lys i mørket, på en plass med ikke så mange kristne. «Johan har noe vi ikke har, hvordan kan vi få det?», håper han folk vil tenke.

Høydepunktet

Høydepunktet så langt har vært hver gang han reiser fra Flekkerøy og opp til Bildøy, og kan prate med medstudenter.

– Når man blir sittende med de dype samtalene der en virkelig kommer under huden på hverandre. Der man blir kjent med hverandre for den man er, utdyper han.

Det sosiale fellesskapet har skapt mye glede og betydd aller mest for ham.

– Jeg henger mye med folk. Man treffer alltid på folk på vei til internatet eller til klasserommet. Det er mye som skjer, og alltid noen aktiviteter: fotball, klatring, gå tur, dra på møte.

Ikke for sent

Johan er ikke i tvil om at et år på Bildøy var rett valg:

– Du er ikke for gammel, selv om det er noen år siden du gikk ut av videregående. Hvis du har vært ungdomsarbeider i noen år, og kjenner på at det hadde vært fint med litt input, så er det ikke for sent, understreker han til slutt.

Bildøy bibelskole

Ofte snakker man om året på bibelskole som «det beste året i livet».

På Bildøy pleier vi i istedenfor å si at det beste ligger foran - det beste er ikke noe du gjør deg ferdig med etter et år på Bildøy.

Vi ønsker heller at at året på Bildøy blir til utrustning og glede for resten av ditt liv.

Til et liv «nær Jesus, nær livet».

Les mer

Utleie

Visste du at du kan booke Bildøy til bryllup, selskap, konferanse og kurs? 

Les mer